• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Ebru Öztürk
Ebru  Öztürk
destek@epilepsiveyasam.com
Epilepsi ve Bileklik
  • 29 Ekim 2020 Perşembe
  • +
  • -

Yazar Ebru Öztürk’ün kaleminden ”Epilepsi ve Bileklik”

Farklı yazılarla, farklı konularda sizleri bilgilendirmeye çalışıyorum. Yeni bir konuyu sizlerle paylaşacağım.

Geçen gün bir ajans tarafından Twitter hesabımda bir bilgi paylaşılmış. Tam olarak bilgi sahibi olmadığımı belirtince, önce ajans beni aradı. Daha sonra ürünü ortaya çıkaran bilgisayar mühendisi ile nörologu arayıp; bilgi aldım. Şimdi sizleri konuyla ilgili bilgilendireceğim.

Epilepsililerin çok küçük bir kısmını ayırırsak, hepimiz nöbet gelmeden önce, nöbet geleceğini hissederiz. Bazılarımızda iç çekilmesi, bazılarımızda koku alma, bazılarımızda içimizden iplikle çekilir gibi olması….. gibi durumlarını yaşarız. O anda otokontrol yapmaya çalışırız ve fenalaşmanın mümkün olduğunca yumuşak olması, bizler için önem arz eder!

Nöbet uyarılarının sinirlerde hissedilmesi, bunun beyne gitmesi, beynin komut verip epilepsilinin birkaç saniye düşünüp; ne yapması gerektiğine karar vermesi, belki yarım dakika, belki bir dakikayı alır. İşte şimdi yeni bir ürün geliştirildi. Bileğimize takılan bu bilezik ile hemen sinirler uyarılıyor ve bizim otokontrolümüz için oluşan süre uzamış oluyor; 3 dakikayı bile bulabiliyor! Bu da daha bilinçli bir harekette bulunmamızı sağlıyor.       

Dicle Üniversite’sinde kardiyoloji ile ilgili çalışma yapılırken, epilepsi nöbetlerinde kalp hızı değişkenliği olduğu fark edilerek, epilepsi ile ilgili bu ürün ortaya çıkıyor. Niyet kardiyoloji; sonuç nöroloji! TÜBİTAK ve D. Ü. Teknokent desteği ile bu yürüyen projeye biz de epilepsilileri, basını bilgilendirme konusunda, gerekirse daha farklı çalışmalarla destek vereceğimizi söyledik. Bu ürünün en güzel tarafı, gelen nöbet ile ilgili gerekli verilerin sinirlerden doğru bir şekilde tespit edilerek, nörologlara ulaşması. Nöbeti tarif etmek de zor, gelen nöbetin beynin hangi bölgesini etkilediğini tespit etmek de! İşte bu bilezik, birçok kişiye yarar sağlayacak. Bilezik motor türü nöbetlerde kullanılıyor. (Motor nöbet, beynin ön kısmını etkileyen hareket bozuklukları olan nöbetlerdir. Sıçrama, başını çevirme, kolunu kaldırma gibi) Bir de her gün, 1-1.5 saat, bileziğin şarj edilmesi gerekiyor. Şarj edilirken nöbet gelirse, tabi nöbetin tespiti mümkün değil! Bu nedenle bileziği, gece nöbet geçirenler gündüz, gündüz nöbet geçirenler gece şarj edecekler!

Nörolog, bilgisayar mühendisi ve gazeteci ile görüşürken, ‘gerekli denemeler yapıldıktan sonra, verim alınırsa, bu bileziklerin ücretsiz olması konusunda da gerekli mercilerle görüşebiliriz’ dedim. Hayat kalitesini bir çıta daha yükseltebilirsek; ne mutlu bizlere… Zaten erken tespit hem hastanın rahatsızlığına erken tanı, hem Devlet’e daha az EEG, MR, BT çekimi sonucu daha az maliyet, hem de toplumda sağlık ve yaşam kalitesinin yükselmesi olmaz mı? Tabi önce deneme, sonra karar!

Umarım teknolojinin her tekerinin dönüşü, siz epilepsililer için yeni çareler getirir…  Güzel sonuçlar alınması dileğiyle…. Sevgiler

Ebru Öztürk / www.haberagim.net

Sosyal Medyada Paylaşın:
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
Belediyenin çukurunu otobüs şoförü kapattı – Güney 24: […] kaynak: haberagi.net […]
2020-12-08 19:22:00
Gaziantep’te Kadınlardan Kadın Hakları Yorumu – Güney 24: […] KAYNAK: HABERAĞI.NET […]
2020-12-05 08:57:24