Mosley, hayatından şekeri tamamen çıkarmak isteyenler için dört basit tüyo açıkladı.
haberagi.net – 1985’ten bu yana BBC’de gazetecilik ve yapımcılık yapan, Şeker Diyeti kitabının da yazarı Michael Mosley, hayatından şekeri tamamen çıkarmak isteyenler için dört basit tüyo açıkladı.
Mosley’e göre şekersiz beslenmek isteyenlerin hayatını kolaylaştıracak tüyolar şöyle:
#1 Tam yağlı besinleri tercih edin
Her zaman tam yağlı gıdaları seçin. Düşük yağ oranı, genellikle tüm yararlı içeriklerin çıkarıldığı, şeker ve katkı maddeleri ile değiştirildiği anlamına gelir. Tam yağlı ürünler daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar ve şekersiz bir diyet için mükemmeldir.
#2 Bol su için
Alkolsüz içecekler ve meyve suları bol miktarda şeker içerir. Gerektiği kadar su tüketemiyorsanız suyunuza limon ve salatalık ekleyin ve soda için.
#3 Gıda etiketlerini okuyun
Birçok gizli şeker kaynağı vardır ve ne kadar şeker tükettiğinizi görmek için etiketi kontrol etmek önemlidir. Şekersiz bir diyette neleri yiyemediğinize şaşırabilirsiniz, ekmek gibi temel gıda ürünlerinde bile genellikle şeker bulunur.
#4 Kendi yemeğinizi yapın
Ancak yemeğinizi kendiniz pişirirseniz, şeker tüketmediğinizden tamamen emin olabilirsiniz. Yoğun bir günün sonunda yemek yapmaya üşenip hazır gıdalara yönelmemek için bol miktarda yemek pişirip porsiyonlara ayırarak buzlukta saklamanızı öneririz.
Şeker neden bağımlılık yapar?
Şeker krizini durdurmanın ve şekersiz bir diyette başarılı olmanın anahtarı şeker bağımlılığının nasıl çalıştığını anlamaktır. İlk ısırıktan itibaren, şekerli yiyecekleri tüketmek, yemeye devam etmek için güçlü bir dürtüye yol açan bir dizi nöral olayı tetikler.
Şeker yedikten sonra mutluluk duygularından sorumlu nörotransmitterlerden biri olan dopamin orta beyinde salınır. Kendimizi iyi hissederiz ve daha fazla şeker tüketme arzumuz tetiklenir.
Araştırmalar, şeker tüketilmesi sonucu zevk veren sinir zincirlerinin kokain ve eroin tarafından aktive edilen zincirlere çok benzediğini kanıtlıyor. Nörogörüntüleme, obez insanların beyinleri ile uyuşturucu bağımlılığı olanların yapısal benzerlikleri olduğunu gösteriyor.
Sıçanlar üzerinde yapılan araştırmalar, uzun bir bağımlılık döneminden sonra kemirgenlerin şeker tüketmediğinde, diş gıcırdaması, kafa tremoru ve ön patilerde titreme gibi opiat yoksunluğuna benzer semptomlar sergilediğini bulmuştur.
Haber Ağı/Sağlık